دفتر بازرس ویژه آمریکا برای بازسازی افغانستان،سیگار (SIGAR) در تازه ترین گزارش خود اعلام کرده که با وجود مصرف ۷.۶ میلیارد دلار برای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان، میزان تولید مواد مخدر در این کشور بیشتر از گذشته شدهاست.
در نامهای که این نهاد برای وزارت خارجه و دادگستری آمریکا نوشته، آمده که تولید مواد مخدر در افغانستان باعث فساد در دستگاه دولت، تقویت شبکههای تروریستی و فراهم سازی منابع مالی برای نیروهای مخالف دولت از جمله گروه طالبان شده است.
در این گزارش آمده که با مصرف ۷ میلیارد دلار در سالهای گذشته هنوز افغانستان بیشترین مقدار مواد مخدر را در دنیا تولید میکند.
سیگار با استناد به گزارش بخش مبارزه با جرایم و مواد مخدر سازمان ملل(UNODC) نوشته که در سال ۲۰۱۳ میلادی ۲۰۹ هزار هکتار زمین زیر کشت مواد مخدر بود که از رکورد سال ۲۰۰۷ که ساحه زیر کشت به ۱۹۳ هزار هکتار زمین میرسید، بیشتر است.
این نهاد افزوده که آمریکا برای مبارزه با مواد مخدر درافغانستان ۷.۶ میلیارد دلار را در این کشور هزینه کرده است. این پولها در زمینه تقویت ظرفیت نهادهای دولتی برای مبارزه با مواد مخدر، هزینه عملیاتی نیروهای مبارزه با مواد مخدر افغانستان، فراهم سازی معیشت بدیل برای دهاقین افغان، پرداختهای مالی به نهادهای دولتی به منظور تطبیق قانون مبارزه با مواد مخدر و سایر موارد به مصرف رسیدهاست.
سیگار تاکید کرده که افزایش نسبی قیمت مواد مخدر، نیروی کاری ماهر و ارزان و زمینهای حاصل خیز در جنوب افغانستان باعث شده که میزان تولید مواد مخدر افزایش یابد و حتی ولایتهای که قبلا از کشت مواد مخدر خالی شده بودند اکنون دوباره زیر کشت مواد مخدر قرار دارند.
سیگار هر از چندگاهی گزارشی را درباره حیف و میل کمکهای آمریکا در افغانستان به نشر میرساند
در این نامه آمده که بخش مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل گزارش داده است که ارزش مواد مخدر و تولیدات آن در سال ۲۰۱۳ به ۳ میلیارد دلار رسیده، در حالیکه در سال ۲۰۱۲ این مقدار به ارزش دو میلیارد دلار میرسید که در حدود ۵۰ درصد افزایش را نشان میدهد.
سیگارافزوده که افزایش میزان کنونی مواد مخدر، موثریت و پایداری تمام تلاشهای را که در گذشته انجام شده بود، زیر سئوال میبرد.
هارون رشید شیرزاد، معاون وزیر مبارزه با مواد مخدر افغانستان میگوید که باید از دولت آمریکا پرسیده شود که حدود هفت میلیارد دلاری را که آنها در راستای مبارزه با مواد مخدر در افغانستان مصرف کردهاند، توسط کدام نهادها و چگونه به مصرف رساندهاند؟
او میافزاید که حقیقت این است که بیشتر این پولها توسط نهادها و موسسات اجرایی مربوط به خود آنها به مصرف رسیده است. با وزارت مالیه/ دارایی و دولت افغانستان در مصرف این کمکها مشورت نشده است.
آقای شیرزاد میگوید که در سیزده سال گذشته تنها ۱۵۰ میلیون دلار برای مبارزه با مواد مخدر توسط دولت افغانستان به مصرف رسیدهاست.
او تاکید میکند پولهای که توسط نهادهای آمریکایی در افغانستان به مصرف رسیده، بیشتر صرف مصارف اداری و حقوق کارمندان نهادهای اجرایی آنان شده است و به دهاقین افغان نرسیده است.